top of page
Keresés

Hogyan védjük szemünk a monitor káros kék fényétől?

A számítógépek alkalmazása jelentős szerepet játszik napjainkban. Segítségével adatokat vagyunk képesek átalakítani információvá, majd az ezáltal nyert tudást felhasználjuk a mindennapi életünkben és a munkában egyaránt. A KSH adatai szerint 2017-ben az infokommunikációs szektorban működő magyar kis- és középvállalkozások száma 28%-kal volt több, mint 2013-ban. (Központi Statisztikai Hivatal)

Munka az idordában

Ez a jelentős növekedés a monitor előtt dolgozó munkavállalók számának növekedését és a vele járó szemészeti panaszok számának emelkedését okozta. A legnagyobb veszélynek ugyanis a képernyős munkakörben dolgozók vannak kitéve, akik akár napi 8-10 órában a monitor előtt ülnek.


Tartalom:

 1. Mi a képernyős munkakör?

 2. TOP 5 legjellemzőbb panasz

 3. Hasznos tippek a védekezéshez

 4. Miért ártalmas a kék fény?

 5. A leggyakoribb oka a panaszaidnak

 6. Díjmentes szemviszgálati lehetőség


Okostelefon használat okozta panaszok

Képernyős munkakör


A képernyős munkakör „olyan munkakör, amely a munkavállaló munkaidejéből legalább négy órában képernyős munkahelyen képernyős eszköz használatát igényli” (50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet). Az állandó közelre fókuszálás nagy mértékben leterheli a szemet és az idegrendszert aminek súlyos következményei lehetnek.
Az angol szakirodalomban Computer Vision Syndrome néven emlegetett diagnózist bizonyos értelemben a XXI. század egyik „népbetegségének” tekinthetjük. Csaknem minden második monitoros munkavégző tapasztalta már a vele járó tünetek valamelyikét, amelyek komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek.


Leggyakoribb panaszok:

 1. Szemszárazság

 2. Homályos látás

 3. Nyak- és ízületi fájdalmak

 4. Fejfájás

 5. Égő-, viszkető érzés a szemben


Hogyan védekezhetünk?


1. Előzzük meg a bajt


Legjobb védekezés a megelőzés! Munka közben tartsunk rendszeres szüneteket. Amennyiben ez nem lehetséges a feszített tempójú munkabeosztás miatt, alkalmazzuk a 20-20-20-as szabályt, azaz 20 perc közeli munka után fókuszáljunk legalább 20 másodpercig egy 20 láb (6 méter) távolságú tárgyra. Ez lehet az iroda túlsó fele, vagy akár az ablakon is kinézhetünk erre az időtartamra.


A kényelmes iroda kialakítása

A gyakori szünetek mellett mindenképpen törekedni kell a kényelmes munkakörnyezet kialakítására. Egy kényelmetlen szék miatti helytelen testtartás sok ízületi gondot okozhat. Kutatások alátámasztották, hogy a túl magasra helyezett monitort nézők szeme pislogáskor nem csukódik le teljesen, ami a szemük nedvesítésére szolgáló könnyfilm rossz minőségéhez, ezáltal a szem szárazságához vezet. A helyes monitorpozíció szemmagasságban van!