Mítoszok nyomában: Tényleg jobban látunk a répaevéstől?

Ez a mítosz a második világháború idején terjedt el, amikor a brit légierő azt akarta elhitetni a német kémekkel, hogy a gépek éjszakai lelövése annak köszönhető, hogy pilótáik sok répát esznek. Így titokban tudták tartani az újonnan kifejlesztett radarrendszereiket, ráadásul az akkori gazdasági viszonyok között az olcsón és egyszerűen termeszthető répát is népszerűsítették a lakosság felé.

Akkor miért mondják, hogy a répa jó a szemnek?

A megfelelő éjszakai látáshoz A-vitaminra van szükség, ami nélkülözhetetlen a fény érzékelésért felelős rodopszin előállításához. A-vitamin hiányban alakul ki az úgynevezett nyctalopia, magyarul farkasvakság, amikor szürkületben jelentősen romlik a látás.

Érdekes módon a répában egyáltalán nem található A-vitamin, viszont sok benne az annak előállításához szükséges béta-karotin.

Előnye az állati eredetű ételekben megtalálható A-vitaminokhoz képest, hogy nem lehet túl sokat fogyasztani belőle, mert a szervezet csak annyit alakít át, amennyire éppen szüksége van – emiatt túladagolni sem lehetséges.

Így látnak az A-vitamin hiányban szenvedők. Tudd meg mitől!
Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Nyctalopia

Élesebben látunk-e tehát a répa fogyasztástól?

Az erre a témára vonatkozó kutatások nem találtak összefüggést a látás javulása és a répa fogyasztása között, azonban A-vitamin hiányos állapot fennállása esetén javítja a szem fényérzését.

Összegezve tehát: nem, nem fogunk élesebben látni a répa evéstől, viszont a szem működéséhez nélkülözhetetlen A-vitamin forrása.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This field is required.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*This field is required.