top of page
Keresés

Kötőhártya-gyulladás tünetei és kezlése

A kötőhártya a szemet borító laza szövetű, erekben gazdag nyálkahártyája. A szemhéjak belső felszínét béleli és a szemgolyó fehérjét borítja. Érdekesség, hogy az emberi szervezet egyetlen olyan nyálkahártyája, amely a külvilág felé szabadon található. Az orvosi szaknyelvben (latinul) conjunctiva. A kötőhártya gyulladásos megbetegedéseit kötőhártya-gyulladásnak nevezzük.

Kötőhártya gyulladás tünetei és kezelése

Tartalom:

 1. Tünetek

 2. Szemszárazság következtében

 3. Batérium okozta gyulladás

 4. Trachoma, uszoda-conjunctivitis

 5. Vírusos kötőhártya-gyulladás

 6. Gombák által okozott conjunctivitis

 7. Paraziták által okozott conjunctivitis

 8. Allergiás kötőhártya-gyulladásTünetei általánosságban

Tünetei lehetnek szubjektívek, azaz csak az érintett beteg tapasztalja, illetve objektívek, amik a külvilág felé is láthatók.


Szubjektív tünetek:

 • égés,

 • szúrás,

 • idegentest-érzés,

 • viszketés (allergia),

 • fájdalom (szaruhártya érintett),

 • fényérzékenység,

 • Könnyezés

Objektív tünetek:

 • vérbőség, vörös szem,

 • conjunctivalis injekció (nyugalmi állapotban zárt erek megnyílása),

 • váladékozás (vírusos fertőzésnél víztiszta, bakteriálisnál gennyes, krónikusnál nyákos),

 • létrejöhet oedema, chemosis (hám alatti kötőszövet nagyfokú viznyője)


Típusai

A kötőhártya-gyulladásokat kialakulások szerint, azaz a kórokozó fajtája alapján különböztetjük meg:


Conjunctivitis Simplex (egyszerű, nem kórokozó eredetű):

Leggyakoribb kiváltó oka a szem krónikus szárazsága (conjunctivitis sicca), amely leggyakrabban a környezeti hatások következménye, de nem ritka a szemhéjak hibás állása következtében sem. Kontaktlencse viselőknél gyakrabban előfordul a kórkép kialakulása, de az allergia vagy a korrigálatlan fénytörési hibák is a hajlamosító tényezők közé sorolható. A szemben idegentest-érzés keletkezik, amit a könnymirigyek sokszor állandó könnyezéssel próbálnak ellensúlyozni.


Terápiája során legfontosabb a kiváltó ok megszüntetése, de tüneti kezelésként műkönnyet is használhatunk.


Bakteriális conjunctivitis (nem fertőz):

A baktériumok által okozott gyulladás a nem fertőző kötőhártya betegségek közé tartozik. Általában mindkét szemen egyszerre fordul elő. Leggyakoribb kórokozók: pneumococcus, staphylococcus aureus, streptococcus pyogenes (haemolyticus), haemophilus aegyptius (Koch–Weeks), esetleg olyan baktériumok, amelyek szaprofita módon élnek a conjunctiva környezetében (staphylococcus epidermidis). A gyulladás járhat gennyes váladékkal a szemrésben, mely az elhalt baktériumsejtek és a szervezetet védő falósejtek végterméke. A kötőhártya erek kitágulnak, ezáltal a szem fehérje vörössé válik (injectio). A többi kötőhártya betegséghez képest a fertőzés itt a szem mélyebb szöveteibe is átterjedhet. Amennyiben a szemlencsét domborító sugártest (corpus ciliare) is érintett ciliaris injectio-ról beszélünk és a limbus körül lilás-rózsaszínes gyűrű jelenik meg.

Ciliaris injectio kötőhártya gyulladás esetén
Ciliaris injectio esetén megfigyelhető lilás gyűrá a limbus körül

Chlamydiák által okozott conjunctivitisek:

A chlamydia által okozott fertőzés a trachoma a szem súlyos gyulladásos betegsége. Egyiptomi szemgyulladásnak is emlegetik, ami onnan ered, hogy leginkább az alacsony higiénés országokban nagy az előfordulása. Az élet első 10 évében keletkezik és lassan fejlődik ki. A kötőhártya először megvastagodik, majd élénk vörös csomók keletkeznek (papillaris hypertrophia). Ezzel egy időben a szaruhártyán beszűrődések jelennek meg (pannus), ami függönyszerűen lefelé haladva a hám alatt tönkreteszi a szaruhártya rétegeit és végül macskakő szerű hegek jelennek meg.


Terápia: Legfontosabb a megelőzés, melyet a megfelelő higiéniás körülmények megteremtésével biztosíthatunk, például a tiszta víz használatával. Fontos a betegség korai stádiumban való felismerése, ami antibiotikumokkal kezelhető.


“Napjaink egyik leggyakoribb nemi úton terjedő betegsége, mely a szexuálisan legaktívabb 17-25 éves korosztályt érinti a legnagyobb arányban. A nők háromnegyede, míg a férfiak fele tünetmentes, és tudtán kívül is fertőzi szexuális partnerét. Magyarországon évente 80-100.000 új fertőzéssel számolhatunk.” - Írja a Semmelweis Egyetem

A chlamydiák által okozott fertőzések egyik speciális fajtája a paratrachoma, vagy másnéven uszoda-conjunctivitis, ami onnan kapta a nevét, hogy uszodákban lehet könnyen összeszedni. Egyébként a kórokozó szexuális érintkezéssel terjed és 1 hét után kezdenek a tünetek megjelenni: szemhéjduzzanat, gennyes váladék a szemben, valamint felnőtteknél a 2. hét elteltével csomók (folliculusok) jelennek meg. Egyéb szövődmények: húgycsőgyulladás (urethritis), méhnyakgyulladás (cervicitis), prosztatagyulladás (prostatitis), hallóideg előtti (praeauricularis) nyirokcsomó-duzzanat.


Vírusok által okozott conjunctivitisek:

Jellegzetessége, hogy a beteg szeme erőteljesen könnyezik, és a belőle folyó szerózus váladék kifejezetten fertőző, így a kezdetben eredetileg egyoldali fertőzés mindkét szem gyulladásával végződik. A szem gyulladásai a szemfehérje vörösségével járnak, de a vírusos fertőzések esetében megfigyelhető még a szem belső zugának (plica caruncula) duzzadtsága, vörössége. Amennyiben vírusos betegség áll fenn és a nyirokcsomók is érintettek, a fül előtti (pre auricularis) és az állkapocs alatti (submandibularis) nyirokcsomók duzzanata is tapinthatóvá válik. A vírusos kötőhártya-gyulladások kórokozója általában valamilyen adenovírus. A tünetek több, mint egy hétig is tarthatnak és gyakran társul hozzá baktérium felülfertőződés.

Vírusos kötőhártyagyulladás tünetei
Egyoldali vírusos kötőhártya-gyulladás tünetei

Vic