top of page

Képernyő előtti munkavégzés jogszabályai, melyekkel jobb ha tisztában vagy

Manapság a legtöbben olyan környezetben dolgoznak, ahol a számítógép, és vele együtt a monitor is a mindennapi munka részét képezi, mégis kevesen vannak tisztában a képernyő előtti munkavégzés szabályaival. A törvényi előírásokat nemcsak a munkavállalók, hanem a munkáltatók is gyakran félreértelmezik.


Éleslátást biztosító szemüveg képernyő előtti munkavégzéshez


Képernyő előtti munkavégzés jogszabályai


Képernyő előtti munkavégzésnek minősül az, ha a munkavállaló a teljes munkaidejéből legalább négy órát számítógép előtti munkavégzéssel tölt.


A képernyő előtti munkavégzés jogszabályai egészségügyi és biztonsági követelményeiről szóló 50/1999. (XI.3.) EüM rendelet rendelet szerint a munkáltató köteles a munkavállaló munkaidejét úgy meghatározni, hogy a képernyő előtti tényleges munkavégzés összideje a napi hat órát ne haladja meg, és óránként legalább tízperces szüneteket tartalmazzon.


Továbbá a munkáltató felelőssége a munkavállaló egészségügyi állapotának felmérése a munkavégzés megkezdése előtt, és annak felügyelete megfelelő időközönként, így az üzemorvosi szemvizsgálattal az alábbiak szerint kell eljárnia.


Az üzemorvosi szemvizsgálat előírásai


A munkavállaló nem kezdhet el dolgozni az adott munkakörében, amíg a látását, és szemeinek állapotát egy üzemorvosi vizsgálat keretein belül fel nem méreti a munkáltató. Az üzemorvosi szemészeti vizsgálat megszervezése a munkáltató felelőssége, míg az egyeztetett időpontban történő megjelenés, és az orvosi vizsgálaton történő részvétel a munkavállaló kötelessége.


Az általános szemészeti vizsgálatot képernyő előtti munkavégzés esetében két évente kell megismételni. Abban az esetben, ha munkavállaló bármilyen, a képernyős munkavégzéshez köthető szemészeti problémát észlel - például látásromlás vagy gyakori, migrén szerű fejfájás -, akkor soron kívüli ellátásban kell részesíteni. Bármely fenti eset észlelése esetén ha az üzemorvos további kivizsgálást tart szükségesnek, szakorvosi vizsgálatra vagy optometristához irányítja a munkavállalót.


Szemüveg a munkáltató költségén


A szemüvegeket típusuknak megfelelően két csoportra oszthatjuk:


  1. A monitor szemrontása ellen védő szemüveg, amely egyben védőfelszerelésnek is minősül

  2. Az éleslátást biztosító szemüveg


Talán nem sokan tudják, hogy a képernyőkből érkező kék fény élettani és szemészeti elváltozásokat is tud okozni, ezért a képernyő előtti munkavégzéshez elengedhetetlen védő szemüveget minden esetben a munkáltatónak kell biztosítania, és ennek a juttatása kötelező.


Azonban vannak olyan esetek, amikor a munkáltató nem köteles megtéríteni a szemüveg vásárlást a képernyő előtti munkát végző munkavállalónak.


  • Támogatásra nem jogosult az a munkavállaló, aki a felmondási idejét tölti vagy a munkavégzés alól felmentett.

  • CSED, GYED, GYES, GYET folyósítása alatt a munkavállaló szintén nem kötelezhető a támogatás biztosítására.

  • Valamint, ha a képernyős munkavégzéshez speciális szemüvegre van szüksége a dolgozónak, a munkáltató akkor sem köteles kifizetni a legújabb divat szerinti szemüveg borsos árát, csak a munkaszemüveg elkészítéséhez szükséges összeget köteles a munkáltató magára vállalni.


Összegezve, tehát a képernyő előtti munkavégzés megkezdése előtt a munkavállalónak kötelező szemész orvosi, vagy optometrista által végzett vizsgálaton részt vennie, melyet legalább kétévente meg kell ismételni. A vizsgálat megszervezése és annak költségei a munkáltatót terhelik. Az éleslátást biztosító egyfókuszú szemüveglencse dioptria függő, így értelemszerűen annak ára is változó. Ha a munkavállaló már használ szemüveget, és az a képernyő előtti munkavégzéshez is megfelelő, akkor a munkáltató kizárólag látásromlás esetén köteles másik szemüveget biztosítani számára. A munkáltató köteles megtéríteni a monitor szemrontása ellen védő szemüveghez szükséges - magas dioptria esetén a vékonyított - szemüveglencsét és a rendeltetésszerű használatához szükséges legolcsóbb keret árát.


Természetesen a fenti tájékoztató nem teljes körű és nem tér ki az 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet minden egyes pontjára. Bővebb információért vegye fel velünk a kapcsolatot!bottom of page