top of page
Keresés

Karácsonyi ételek melyek javítják látásod és megvédik a szemed

Kitálaltak a szakemberek! Ezeket a karácsonyi ételeket ajánlják az ünnepekre, melyek nem csak finomak, de javítják a látásod és segítenek megőrizni szemed egészségét azáltal, hogy védelmet nyújtanak különböző betegségek ellen. Az utolsón meg fogsz lepődni!


Főétel: Karácsonyi pulyka

Ez az étel segít megőrizni szemed egészségét

A sok népszerű csirkéből készült étel mellett ritkán kerül sor a pulyka felhasználására, pedig az egyik legkiválóbb fehérjeforrás, amely segít megőrizni a retina egészségét. Egészséges mennyiségű cinket is tartalmaz, amely létfontosságú a makuladegeneráció és a szürkehályog elleni védelemben.


Sütés ideje: 210 perc


Hozzávalók 6 főre:

  • 2.8 kg bébipulyka

  • só ízlés szerint

  • bors ízlés szerint

  • 2 közepes db alma

  • 0.5 db vöröshagyma

  • 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék

  • 1 tk kakukkfű (szárított)

  • 60 g vaj

  • 500 ml szárnyas alaplé (tyúkhúsleves)

Elkészítés:

  • A pulykát mossuk meg, majd töröljük szárazra. Kívül-belül sózzuk, borsozzuk.

  • A darabokra vágottalmához adjuk hozzá a kockákra vágotthagymát, ízesítsük sóval, borssal, mézeskalács fűszerrel és a kakukkfűvel.

  • A pulykát a keverékkel megtöltjük, majd nyakánál és a hasán összetűzzük. A szárnyakat és a combokat összekötjük.

  • A sütőt 220 fokra előmelegítjük.

  • A pulykát mellével lefelé egy tepsibe fektetjük, ráöntjük a felolvasztott vajat, és a forró sütőbe toljuk.

  • Kb. 30 perc múlva hozzáöntünk egy kis húslevest, és a sütőt 160 fokra állítjuk.

  • Gyakran locsolgassuk a pulykát a sült szafttal, és ha szükséges, öntsünk még hozzá levest. Kb. 90 perc elteltével megfordítjuk a pulykát, és további 90 percet sütjük. A sütési idő leteltével kapcsoljuk ki a sütőt, és hagyjuk a pulykát benne 15 percet pihenni.

  • A sült szaftot egy kis levessel felfőzzük, egy lábasba szűrjük, majd felöntjük a maradék levessel, és tovább főzzük, míg egy kicsit besűrűsödik. A szaftot a pulykához tálaljuk.

Forrás: https://www.nosalty.hu/recept/karacsonyi-pulyka



Köret: Karácsonyi mandulás kelbimbó

Ez a köret javítja a látásod!

Van aki imádja, van aki gyűlöli. Ez a karácsonyi köret kétségkívül küzd néhány negatív előítélettel, pedig tele van a látásra egészséges tápanyagokkal. Az A-, C- és K-vitamin védi a makulát a kék fénytől, ezáltal megóvja látását a digitális eszközök okozta károktól az ünnepi szünetben. Emellett luteint és zeaxantint is tartalmaznak, amelyek blokkolják a retinát érő káros fényeket.


Előkészületek: 20 perc

Sütés ideje: 10 perc


Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 csomag Bonduelle fagyasztott kelbimbó

  • 10 dkg szeletelt mandula

  • 2-3 evőkanál extra szűz olívaolaj

  • 1 citrom leve és héja vékonyra vágva

  • só, bors

Elkészítés:

  • A kelbimbót megpároljuk, a mandulát sütőben megpirítjuk. Az olívaolajat és a citrom levével összekeverjük, sózzuk, borsozzuk.

  • Az elkészült kelbimbót egy salátástálba tesszük, meglocsoljuk a citromos olajjal, alaposan összeforgatjuk, majd a citrom héjával és a mandulával megszórva melegen tálaljuk. Kiváló köret sült húsok és halak mellé.

Forrás: https://www.bonduelle.hu/receptek/r/karacsonyi-mandulas-kelbimbo/hugp074



Desszert: Karácsonyi répás süti

Íme egy desszert a szürkehályog ellen!

Az egyik legtáplálóbb karácsonyi étel a szem egészségéért, mely színes kiegészítője az ünnepi lakomának. A régi legendához híven a sárgarépa béta-karotint és létfontosságú antioxidánsokat tartalmaz, amelyek javítják az éjszakai látást és védelmet nyújtanak a szürkehályog és a makuladegeneráció ellen.


Sütés hőfoka: 180 fok

Sütés ideje: 30 perc


Hozzávalók 4 főre:

A tésztához

  • 200 g sárgarépa (tisztított)

  • 100 g dió (őrlemény)

  • 100 g törökmogyoró (őrlemény)

  • 150 g aszalt szilva (negyedelve)