Karácsonyi ételek melyek javítják látásod és megvédik a szemed

Kitálaltak a szakemberek! Ezeket a karácsonyi ételeket ajánlják az ünnepekre, melyek nem csak finomak, de javítják a látásod és segítenek megőrizni szemed egészségét azáltal, hogy védelmet nyújtanak különböző betegségek ellen. Az utolsón meg fogsz lepődni!

Főétel: Karácsonyi pulyka

A sok népszerű csirkéből készült étel mellett ritkán kerül sor a pulyka felhasználására, pedig az egyik legkiválóbb fehérjeforrás, amely segít megőrizni a retina egészségét. Egészséges mennyiségű cinket is tartalmaz, amely létfontosságú a makuladegeneráció és a szürkehályog elleni védelemben.

Sütés ideje: 210 perc

Hozzávalók 6 főre:

  • 2.8 kg bébipulyka
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 2 közepes db alma
  • 0.5 db vöröshagyma
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 tk kakukkfű (szárított)
  • 60 g vaj
  • 500 ml szárnyas alaplé (tyúkhúsleves)

Elkészítés:

  • A pulykát mossuk meg, majd töröljük szárazra. Kívül-belül sózzuk, borsozzuk.
  • A darabokra vágottalmához adjuk hozzá a kockákra vágotthagymát, ízesítsük sóval, borssal, mézeskalács fűszerrel és a kakukkfűvel.
  • A pulykát a keverékkel megtöltjük, majd nyakánál és a hasán összetűzzük. A szárnyakat és a combokat összekötjük.
  • A sütőt 220 fokra előmelegítjük.
  • A pulykát mellével lefelé egy tepsibe fektetjük, ráöntjük a felolvasztott vajat, és a forró sütőbe toljuk.
  • Kb. 30 perc múlva hozzáöntünk egy kis húslevest, és a sütőt 160 fokra állítjuk.
  • Gyakran locsolgassuk a pulykát a sült szafttal, és ha szükséges, öntsünk még hozzá levest. Kb. 90 perc elteltével megfordítjuk a pulykát, és további 90 percet sütjük. A sütési idő leteltével kapcsoljuk ki a sütőt, és hagyjuk a pulykát benne 15 percet pihenni.
  • A sült szaftot egy kis levessel felfőzzük, egy lábasba szűrjük, majd felöntjük a maradék levessel, és tovább főzzük, míg egy kicsit besűrűsödik. A szaftot a pulykához tálaljuk.

Forrás: https://www.nosalty.hu/recept/karacsonyi-pulyka

Köret: Karácsonyi mandulás kelbimbó

Ez a köret javítja a látásod!

Van aki imádja, van aki gyűlöli. Ez a karácsonyi köret kétségkívül küzd néhány negatív előítélettel, pedig tele van a látásra egészséges tápanyagokkal. Az A-, C- és K-vitamin védi a makulát a kék fénytől, ezáltal megóvja látását a digitális eszközök okozta károktól az ünnepi szünetben. Emellett luteint és zeaxantint is tartalmaznak, amelyek blokkolják a retinát érő káros fényeket.

Előkészületek: 20 perc

Sütés ideje: 10 perc

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 csomag Bonduelle fagyasztott kelbimbó
  • 10 dkg szeletelt mandula
  • 2-3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 citrom leve és héja vékonyra vágva
  • só, bors

Elkészítés:

  • A kelbimbót megpároljuk, a mandulát sütőben megpirítjuk. Az olívaolajat és a citrom levével összekeverjük, sózzuk, borsozzuk.
  • Az elkészült kelbimbót egy salátástálba tesszük, meglocsoljuk a citromos olajjal, alaposan összeforgatjuk, majd a citrom héjával és a mandulával megszórva melegen tálaljuk. Kiváló köret sült húsok és halak mellé.

Forrás: https://www.bonduelle.hu/receptek/r/karacsonyi-mandulas-kelbimbo/hugp074

Desszert: Karácsonyi répás süti

Íme egy desszert a szürkehályog ellen!

Az egyik legtáplálóbb karácsonyi étel a szem egészségéért, mely színes kiegészítője az ünnepi lakomának. A régi legendához híven a sárgarépa béta-karotint és létfontosságú antioxidánsokat tartalmaz, amelyek javítják az éjszakai látást és védelmet nyújtanak a szürkehályog és a makuladegeneráció ellen.

Sütés hőfoka: 180 fok

Sütés ideje: 30 perc

Hozzávalók 4 főre:

A tésztához

  • 200 g sárgarépa (tisztított)
  • 100 g dió (őrlemény)
  • 100 g törökmogyoró (őrlemény)
  • 150 g aszalt szilva (negyedelve)
  • 50 g búzadara
  • 3 db tojás
  • 1 ek napraforgó olaj
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 tk fahéj
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 tk karob por
  • 1 tk himalája só
  • 4 ek xilit (púpozott)

A díszítéshez

  • 30 g fehér csokoládé
  • 30 g tejcsokoládé

Elkészítés:

  • A répát kis lyukú reszelőn lereszeljük, majd ráütjük a tojásokat, és az olaj hozzáadásávallazán elkeverjük.
  • Hozzáadjuk a száraz hozzávalókat, a cukrot és a fűszereket.
  • Egy teflon bevonatú formát kiolajozunk, belekanalazzuk a masszát, és elsimítjuk.
  • Sütőben 5-ös fokozaton 30 percig sütjük.

Forrás: https://www.nosalty.hu/recept/karacsonyi-repas-suti

Innivaló: Forralt bor

Alkoholos ital ami egészséges a szemnek? Igen!

Igen, jól olvasod! A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a mérsékelten fogyasztott vörösbor javítja a szem egészségét. A szőlőhéj magas koncentrációban tartalmaz resveratrolt, egy olyan tápanyagot, amely megvédi a retinát a káros erek növekedésétől, és segít megelőzni a makuladegenerációt. Persze azért fogyasszuk mértékkel!

Hozzávalók:

  • 3 dl víz
  • 6 ek cukor
  • 1 rúd fahéj
  • 6 szem szegfűszeg
  • 7.5 dl vörösbor
  • 3 db citromkarika
  • 3 db narancskarika

Elkészítés:

  • A vizet egy fazékban felmelegítjük a cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel kb. 5 perc alatt.
  • Egy külön edényben a vörösbort is felmelegítjük, aztán ebbe beleszűrjük az előzőleg elkészített fűszeres szirupot.
  • Végül citrom és narancskarikákat dobunk a forralt borhoz, 2-3 percig még főzzük, aztán elzárjuk alatta a gázt.

Forrás: https://www.mindmegette.hu/forralt-bor-egyszeruen.recept/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This field is required.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*This field is required.