Kitálaltak a szakemberek! Ezeket a karácsonyi ételeket ajánlják az ünnepekre, melyek nem csak finomak, de javítják a látásod és segítenek megőrizni szemed egészségét azáltal, hogy védelmet nyújtanak különböző betegségek ellen. Az utolsón meg fogsz lepődni!
Főétel: Karácsonyi pulyka

A sok népszerű csirkéből készült étel mellett ritkán kerül sor a pulyka felhasználására, pedig az egyik legkiválóbb fehérjeforrás, amely segít megőrizni a retina egészségét. Egészséges mennyiségű cinket is tartalmaz, amely létfontosságú a makuladegeneráció és a szürkehályog elleni védelemben.
Sütés ideje: 210 perc
Hozzávalók 6 főre:
2.8 kg bébipulyka
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
2 közepes db alma
0.5 db vöröshagyma
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 tk kakukkfű (szárított)
60 g vaj
500 ml szárnyas alaplé (tyúkhúsleves)
Elkészítés:
A pulykát mossuk meg, majd töröljük szárazra. Kívül-belül sózzuk, borsozzuk.
A darabokra vágottalmához adjuk hozzá a kockákra vágotthagymát, ízesítsük sóval, borssal, mézeskalács fűszerrel és a kakukkfűvel.
A pulykát a keverékkel megtöltjük, majd nyakánál és a hasán összetűzzük. A szárnyakat és a combokat összekötjük.
A sütőt 220 fokra előmelegítjük.
A pulykát mellével lefelé egy tepsibe fektetjük, ráöntjük a felolvasztott vajat, és a forró sütőbe toljuk.
Kb. 30 perc múlva hozzáöntünk egy kis húslevest, és a sütőt 160 fokra állítjuk.
Gyakran locsolgassuk a pulykát a sült szafttal, és ha szükséges, öntsünk még hozzá levest. Kb. 90 perc elteltével megfordítjuk a pulykát, és további 90 percet sütjük. A sütési idő leteltével kapcsoljuk ki a sütőt, és hagyjuk a pulykát benne 15 percet pihenni.
A sült szaftot egy kis levessel felfőzzük, egy lábasba szűrjük, majd felöntjük a maradék levessel, és tovább főzzük, míg egy kicsit besűrűsödik. A szaftot a pulykához tálaljuk.
Forrás: https://www.nosalty.hu/recept/karacsonyi-pulyka
Köret: Karácsonyi mandulás kelbimbó

Van aki imádja, van aki gyűlöli. Ez a karácsonyi köret kétségkívül küzd néhány negatív előítélettel, pedig tele van a látásra egészséges tápanyagokkal. Az A-, C- és K-vitamin védi a makulát a kék fénytől, ezáltal megóvja látását a digitális eszközök okozta károktól az ünnepi szünetben. Emellett luteint és zeaxantint is tartalmaznak, amelyek blokkolják a retinát érő káros fényeket.
Előkészületek: 20 perc
Sütés ideje: 10 perc
Hozzávalók 4 személyre:
1 csomag Bonduelle fagyasztott kelbimbó
10 dkg szeletelt mandula
2-3 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 citrom leve és héja vékonyra vágva
só, bors
Elkészítés:
A kelbimbót megpároljuk, a mandulát sütőben megpirítjuk. Az olívaolajat és a citrom levével összekeverjük, sózzuk, borsozzuk.
Az elkészült kelbimbót egy salátástálba tesszük, meglocsoljuk a citromos olajjal, alaposan összeforgatjuk, majd a citrom héjával és a mandulával megszórva melegen tálaljuk. Kiváló köret sült húsok és halak mellé.
Forrás: https://www.bonduelle.hu/receptek/r/karacsonyi-mandulas-kelbimbo/hugp074
Desszert: Karácsonyi répás süti

Az egyik legtáplálóbb karácsonyi étel a szem egészségéért, mely színes kiegészítője az ünnepi lakomának. A régi legendához híven a sárgarépa béta-karotint és létfontosságú antioxidánsokat tartalmaz, amelyek javítják az éjszakai látást és védelmet nyújtanak a szürkehályog és a makuladegeneráció ellen.
Sütés hőfoka: 180 fok
Sütés ideje: 30 perc
Hozzávalók 4 főre:
A tésztához
200 g sárgarépa (tisztított)
100 g dió (őrlemény)
100 g törökmogyoró (őrlemény)
150 g aszalt szilva (negyedelve)
50 g búzadara
3 db tojás
1 ek napraforgó olaj
1 tk szódabikarbóna
1 tk fahéj
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 tk karob por
1 tk himalája só
4 ek xilit (púpozott)
A díszítéshez
30 g fehér csokoládé
30 g tejcsokoládé
Elkészítés:
A répát kis lyukú reszelőn lereszeljük, majd ráütjük a tojásokat, és az olaj hozzáadásávallazán elkeverjük.
Hozzáadjuk a száraz hozzávalókat, a cukrot és a fűszereket.
Egy teflon bevonatú formát kiolajozunk, belekanalazzuk a masszát, és elsimítjuk.
Sütőben 5-ös fokozaton 30 percig sütjük.
Forrás: https://www.nosalty.hu/recept/karacsonyi-repas-suti
Innivaló: Forralt bor

Igen, jól olvasod! A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a mérsékelten fogyasztott vörösbor javítja a szem egészségét. A szőlőhéj magas koncentrációban tartalmaz resveratrolt, egy olyan tápanyagot, amely megvédi a retinát a káros erek növekedésétől, és segít megelőzni a makuladegenerációt. Persze azért fogyasszuk mértékkel!
Hozzávalók:
3 dl víz
6 ek cukor
1 rúd fahéj
6 szem szegfűszeg
7.5 dl vörösbor
3 db citromkarika
3 db narancskarika
Elkészítés:
A vizet egy fazékban felmelegítjük a cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel kb. 5 perc alatt.
Egy külön edényben a vörösbort is felmelegítjük, aztán ebbe beleszűrjük az előzőleg elkészített fűszeres szirupot.
Végül citrom és narancskarikákat dobunk a forralt borhoz, 2-3 percig még főzzük, aztán elzárjuk alatta a gázt.
Forrás: https://www.mindmegette.hu/forralt-bor-egyszeruen.recept/