Dolgozói szemüveg támogatás összefoglaló munkaügyeseknek

Cikkünkben összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat a jogszabályban előírt kötelező munkahelyi szemvizsgálat tartásáról és dolgozói szemüveg támogatásról. Itt mindent megtudhatsz egy helyen, ráadásul adunk is egy tippet, hogyan lehet lebonyolítani a lehető leghatékonyabban.

1. Törvényi előírások

A minimális egészségügyi és biztonsági követelményekről szóló 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet előírja a védőszemüveg biztosítását a munkáltató által. Azon munkavállalók részére, akik naponta legalább 4 órát töltenek a monitor előtt, a munkáltató köteles a munkavállaló szem- és látásvizsgálatát elvégeztetni, majd ezt 2 évenként megismételtetni.

A támogatás elmulasztása nem várt jogi következményeket vonhat maga után, mivel a munkahelyi ártalmak megszüntetése a munkáltató feladatköre.

A Rendelet 2. § c) pontja alapján a képernyős munkakör olyan munkakör, amely a munkavállaló napi munkaidejéből legalább négy órában képernyős munkahelyen, képernyős eszköz használatát igényli, ideértve a képernyő figyelésével végzett munkát is. Fontos megjegyezni, hogy vannak egyéb munkakörülmények is, amelyek megkövetelik a munkavédelmi szemüveg használatát, ilyen például a hegesztés, vagy az olyan üzemek, ahol vegyi anyagokkal, vagy más fröccsenő, porzó anyagokkal dolgoznak.

2. Adózás rendje

A törvény értelmében a munkavégzéshez használt szemüveg elszámolható költségként, így a munkáltató növelheti beosztottajik juttatásait, miközben kiadást csökkent. A munkáltató által biztosított vagy biztosítandó szemüvegek többfélék lehetnek és a juttatás a munkavégzés körülményeitől függően adózási szempontból adó- és járulékmentes. A társasági adóban a juttató munkáltatónál elismert költség. Az áfa köteles tevékenységhez használt munkavédelmi szemüvegek előzetesen felszámított áfája levonásába helyezhető, ezzel költséget csökkentve.

Munkaszemüveg támogatás adózási tudnivalók

A munkáltató köteles a munkavégzéshez szükséges szemüveg- lencséket és az annak rendeltetésszerű használatához szükséges, legolcsóbb keret árát megtéríteni.

Az éleslátást biztosító egyfókuszú szemüveglencse dioptriafüggő, így az ára is változó. Ezért a kötelezően előírt szemüveg értéke összegszerűen sem jogszabályban, sem pedig belső szabályzatban nem határozható meg. Ha a munkavállaló már használ szemüveget, és az a képernyő előtti munkavégzéshez is megfelelő, akkor a munkáltató kizárólag látásromlás esetén lesz köteles másik szemüveget biztosítani. A kétévente ismétlendő látásvizsgálatot azonban minden esetben kötelessége biztosítani.

3. Mi számít képernyős munkahelynek?

A képernyős munkahellyel kapcsolatosan megjegyzendő, hogy bizonyos esetben egyértelmű azok beminősítése (például adatrögzítő, biztonsági kamerát figyelő, könyvelő). Vannak azonban olyan kérdéses munkakörök is, amelyek kapcsán nehéz beazonosítani a képernyő előtti munkavégzést. Az ilyen munkaköröknél érdemes munkaegészségügyi szaktevékenységet folytató szakember véleményét kikérni.

Monitorvédő szemüveg munkáltatói támogatás

Amennyiben megtörtént a munkavégzés képernyős munkakörnek történő minősítése, a munkáltató köteles a munkakörben történő foglalkozás megkezdése előtt, valamint a külön jogszabályban előírtakon túlmenően legalább kétévente a munkavállalót szem- és látásvizsgálatát biztosítani, valamint látással kapcsolatos panasz esetén köteles a munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveget finanszírozni.

A „képernyő” elnevezés megtévesztő, hiszen a számítógép és a laptop képernyője, egyéb megfigyeléshez használt eszközök képernyője, de még a számológép és a pénztárgép is rendelkezik képernyővel.

4. Teljesítést igazoló dokumentumok

Nem elegendő, ha szóban állítjuk, hogy megtörtént az dolgozó szemvizsgálata és a szemüvegének támogatása. A munkáltatónak igazolni kell , hogy a vizsgálatot és a kifizetést valóban teljesítette, melyhez az alábbi dokumentumok szükségesek:

  • A látásvizsgálat eredménye
  • A vizsgálaton szereplő orvosi vagy optometrista pecsét
  • A cég nevére kiállított számla “Éleslátást biztosító szemüveg” megnevezéssel

Monitoros munkavégzés esetén a “Képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveg” a helyes megnevezés. A számlán nem kötelező szerepelnie, hogy melyik munkavállaló részére szól, viszont fontos, hogy a munkáltató adatai és adószáma legyen a címzettnél.

Ezért nem lehetséges például egészségpénztári kártyával vagy szépkártyával fizetni a szemüveget, mivel akkor a számlára a munkavállaló adatai és nem a cégé kerülnek. Ilyen, és ehhez hasonló adminisztrációs hibák pedig gyakran előfordulnak, kifejezetten akkor, ha a munkavállaló maga intézi a szemüveg készíttetését, ezért érdemes inkább hívni egy céges szemvizsgálatot vállaló specialistát!

A leghatékonyabb módja a dolgozói szemüveg támogatásának, ha céges szemvizsgálatra specializálódott cég közreműködését vonjuk be.

Szemvizsgálat a Semmelweis Egyetemen ingyen?

Ilyen szolgáltatást nyújtunk a Vizucare-nél is, mellyel célunk segítségnyújtás a munkáltatónak, hogy a vállalat telephelyén egyszerűen és szervezetten létrejöjjön a dolgozók 2 évente kötelezően tartandó látásvizsgálata. A teljes szemvizsgálat a cég által kijelölt helyen történik, ahol segítünk kiválasztani a megfelelő védőszemüveget, majd az elkészült szemüvegeket személyesen adjuk át minden munkavállalójuknak.

Vedd fel velünk a kapcsolatot, ha:

  • Fontosnak tartod kollégáid egészségét
  • Hatékonyabbá szeretnéd tenni a munkamenetet
  • Növelni szeretnéd munkatársaid bérenkívüli juttatását
  • Nem szeretnél félni a jogszabályok elmulasztásától
  • Szereted a gyors és egyszerű ügyintézést

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This field is required.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*This field is required.